احتمال همراهی استرالیا با اقدام آمریکا علیه ایران

استرالیا برای سه هفته ذخیره نفت دارد

AFP

پس از هفته ها بحث در رسانه های استرالیا بر سر همراهی این کشور با استراتژی فشار حداکثری آمریکا علیه ایران، اسکات موریسون، نخست وزیر لیبرال استرالیا اعلام کرد، تا کنون از کنبرا درخواست نشده در هیچ اقدامی نظامی مشارکت داشته باشد، اما اگر دولت ترامپ چنین درخواستی مطرح کند، استرالیا به طور جدی آن را بررسی می کند. این در حالی است که رهبران دمکرات‌ و جمهوریخواه در مجلس سنای آمریکا توافق کردند، امروز(جمعه)، طرحی را به رای بگذارند که دونالد ترامپ را از حمله‌ نظامی احتمالی به ایران بدون مجوز کنگره منع می‌کند. ترامپ پیش تر مدعی شده بود برای اقدام نظامی علیه ایران به مجوز کنگره نیاز ندارد.

موریسون و ترامپ که روابط بسیار خوبی با یکدیگر دارند، در حاشیه نشست گروه 20 در ژاپن؛ شب گذشته در یک ضیافت شام کاری در اوزاکا شرکت کردند. رئیس جمهور آمریکا از نخستین رهبران جهان بود که پیروزی اخیر موریسون در انتخابات فدرال را تبریک گفت. او همچنین روز پنجشنبه توییتی با محتوای حمایت از سیاست های مهاجرتی موریسون و کابینه اش منتشر کرد. در این توییت تصاویری از تبلیغات مقابله با مهاجران غیر قانونی در استرالیا منتشر شده و ترامپ بالای آن نوشت:«این تبلیغات، سیاست استرالیا علیه مهاجران غیر قانونی را نشان می دهد. می توان درس های زیادی گرفت!» موریسون نیز پیش تر از اقدام ترامپ در به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل حمایت کرده کرده بود.

مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا که در این ملاقات حضور داشت به خبرنگاران گفت، واشینگتن از استرالیا خواسته رویکرد قاطعانه تری در قبال تهران و ائتلاف جهانی جدید علیه جمهوری اسلامی به نمایش بگذارد. پومپئو به روزنامه استرالین گفت:«به گمان من استرالیا در اینجا بازیگر مهمی است. استرالیا نیز مانند بسیاری دیگر از کشورها از اینکه بزرگترین دولت حامی تروریسم به توسعه برنامه های موشکی ادامه می دهد، نگران است.» او افزود: استرالیا یک قدرت اقتصادی بزرگ است و می تواند تحریم های بیشتری علیه ایران اعمال کند و آمریکا از این اقدام استقبال می کند.

سیدنی مورنینگ هرالد روز سه شنبه در یادداشتی به دولت توصیه کرده بود از فشار آمریکا علیه ایران حمایت کند. این روزنامه در مقاله ای دیگر به وابستگی استرالیا به واردات نفت اشاره کرده و می نویسد، استرالیا یکی از محدودترین ذخیره های نفت در جهان را دارد که تنها برای سه هفته تامین سوخت کافی است. در صورتی که انتقال نفت از تنگه هرمز با مشکل مواجه شود، استرالیا یکی از 25 کشوری خواهد بود که در منطقه آسیا و اقیانوسیه دچار کمبود منابع نفتی می شود. از سوی دیگر استرالیا بخشی از نیروهای خود را برای آموزش نظامی در عراق حفظ کرده که در صورت بالا گرفتن تنش ها بین ایران و آمریکا، امنیت آنها تهدید می شود.

موریسون روز جمعه در پاسخ به ای بی سی در مورد همراهی با اقدام نظامی احتمالی آمریکا علیه ایران گفت:«تحولات را زیر نظر داشته و همکاری نزدیکی داریم، اما چنین درخواستی را از راه معمول بررسی می کنیم.»

وزیر تجارت استرالیا نیز به رادیو ای بی سی گفت، هنوز در مورد اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران تصمیم گیری نشده اما این موضوع در حال بررسی است. استرالیا هم اکنون علاوه بر همراهی با تحریم های آمریکا، طیفی از تحریم ها شامل محدودیت در صادرات کالا و خدمات، فعالیت های بازرگانی و مبادله های مالی را علیه ایران اعمال می کند.

سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک آمریکا با موشک زمین به هوای سپاه، تنش ها بین تهران و واشینگتن را افزایش داده است. آمریکا قصد دارد از حاشیه های اجلاس سران گروه 20 در ژاپن برای ایجاد ائتلافی جهانی علیه ایران استفاده کند. ترامپ در تازه ترین موضع گیری در مورد ایران گفت که برای توافق با ایران عجله ندارد.

در همین حال اروپا می کوشد، مسیر دیپلماسی با ایران را حفظ کند و به فروکش کردن بحران جاری کمک کند. نمایندگان انگلیس، فرانسه، آلمان، چین، روسیه و ایران امروز در وین کمیسیون مشترک برجام را برگزار می کنند.

بهروز کمالوندی، سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی قبلا تهدید کرده بود که در صورت ادامه بی تفاوتی اروپا به اجرای تعهدات اش، ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در ششم تیرماه از سقف مجاز 300 کیلوگرم عبور می کند. برخی دیپلمات ها بر این باورند، تهران احتمالا با توجه به ملاحظه های سیاسی، فعلا عبور از سقف مجاز ذخایر اورانیوم غنی شده را اعلام نمی کند. عبور از محدوده مجاز ذخایر اورانیوم غنی شده می تواند به نقض برجام تعبیر شود و راه را برای بازگشت دوباره پرونده ایران به شورای امنیت و اعمال تحریم های بیشتر هموار کند.